Mnoho lidí považuje pampelišky pouze za plevel. Ale není tomu tak. Pampelišky mají mnohé využití. Jistě, jsou esteticky velmi krásné, ale nejenom to. Jsou prospěšné i třeba pro naše zdraví. Jak můžete z pampelišek vytěžit co nejvíce?
Vaření
Pampelišky jsou jedlé, a to jak jejich kořeny, tak listy či květy. Mladé listy pampelišek mají nahořklou chuť a jsou skvělou přísadou do různých salátů. Mohou se z nich tvořit také různé přílohy. Květy pampelišek se zase hodí pro vytváření domácího pampeliškového vína, sirupu nebo medu. Výrobky mají příjemně sladkou chuť. Kořeny se většinou suší a drtí na jemný prášek. Nejčastěji se z nich připravují náhražky kávy.
Zdraví
Pampelišky se používají v přírodním léčitelství již od nepaměti. Obsahují totiž spoustu prospěšných látek, jako jsou vitamíny a minerály, třeba železo či vápník. Obsahují také velké množství antioxidantů. Mladé listy pampelišek podporují trávení a podporují chuť k jídlu. Z květů pampelišek se zase dělá pampeliškový čaj, který pomáhá s detoxikací organismu a podporuje zdraví našich jater. Květy mají také protizánětlivé účinky, proto se používají na problematickou pleť.
Ekologie
Pampeliška k sobě přitahuje včely a další hmyz. Její přítomnost na zahradě tedy může podpořit zdraví ekosystémů. Kromě toho, pampelišky zvyšují kvalitu okolní půdy, jelikož mají kořenový systém, který dokáže těžit živiny z takové hloubky, z jaké jiné květiny nedokážou. Můžete ji samozřejmě také využít jako součást kompostu.
Kreativita
A nesmíme zapomenout také na využití pampelišek jako kreativního prostředku pro děti i dospělé. Z pampelišek totiž můžete vyrábět krásné přírodní dekorace. Květy můžete usušit a různě je lepit nebo zakomponovat do přírodních projektů. Sušené je lze také používat jako přírodní barvivo, jelikož pampelišky mají krásou, sytou barvu.