Vybíráte fasádu?


Starší domy
Některé starší budovy mají zdobené fasády, které vznikly ještě před první republikou. Bývají památkově chráněné a takové budovy podléhají přísnému dohledu ze strany státu. Mnohé z nich jsou prohlášeny za kulturní památku, a není jednoduché na nich provádět úpravy či je opravovat. Je potřeba citlivě vybírat materiály a ještě citlivěji je na dům či byt používat.

nový dům

Starší domy které mají obyčejnou břizolitovou fasádu nebo nemají žádnou, lze zateplit klasickou polystyrenovou fasádou a nebo je možné použít zateplení vatou. Vata bývá stále populárnější, protože je podle výzkumů prodyšnější než polystyren. Jestli máte opravdu starý dům, kde se vyskytuje vlhkost, bude ve vašem případě opravdu lepší použít zateplení vatou. Většina lidí si vybírá obyčejnou fasádu, na kterou se aplikuje finální barevná omítka. Dnes je oblíbená škála světlých odstínů, které si mnoho lidí dává nejen na starší domy ale i na novostavby.

barevný dům

Co se týče novostaveb, u nich je variabilita fasád daleko větší. Mají totiž většinou moderní technologie, pomocí kterých dochází k odvětrávání a nehrozí tak vznik plísní. Někteří lidé si nechávají stavět domy na klíč, a spousta stavebních firem nabízí typové domy. U některých z nich najdete třeba domy severského typu, které mají dřevěné fasády. U tohoto typu fasády se postupuje jinak, a opravdu není dobré si dřevěnou fasádu dělat svépomocí. Často dochází k chybám jako je poškození opláštění domu, tož s sebou nese problémy v podobě srážení vody nebo úniku tepla, což rozhodně není žádoucí. Pokud si zrovna vybíráte fasádu a chtěli byste mít alespoň na části domu dřevěný obklad, je lepší nechat tuto práci na specializované firmě, která ví co dělá. Obklad vypadá skvěle v kombinaci se světlou barvou omítky, protože u tmavých odstínů barva a kresba dřeva tolik nevynikne.